Τοποθεσία

Το Μάλεμε βρίσκεται 16 χιλιόμετρα δυτικά από την πόλη των Χανίων και μόλις 2 χιλιόμετρα από τον κοσμοπολίτικο Πλατανιά. Πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο ψαροχώρι που τα τελευταία χρόνια έχει επηρεαστεί από την τουριστική ανάπτυξη του νησιού και οι υποδομές του σε τουριστικά καταλύματα αναπτύσσονται διαρκώς.

Η απέραντη αμμώδης παραλία του Μάλεμε στο μεγαλύτερο κομμάτι της δεν είναι οργανωμένη και προτείνεται για όσους επιζητούν ήσυχες οικογενειακές διακοπές στο νησί της Κρήτης. Παράλληλα, η κοντινή απόστασή του Μάλεμε από τον Πλατανιά, δίνει την επιλογή της συμμετοχής στην έντονη νυχτερινή ζωή που προσφέρει.

Η τοποθεσία του χωριού είναι αρκετά βολική ώστε να μπορεί να θεωρηθεί σημείο αναφοράς για να γνωρίσετε εκτενέστερα τη δυτική και νότια Κρήτη, κάνοντας ημερήσιες εκδρομές προς τις γνωστές παραλίες του νομού Χανίων, τα Φαλάσσαρνα, το Ελαφονήσι, τον Μπάλο κ.α.

Ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στο Μάλεμε βρίσκεται το πολεμικό αεροδρόμιο, όπου κατά τη Μάχη της Κρήτης πρωταγωνίστησε όταν χιλιάδες Γερμανοί αλεξιπτωτιστές χάθηκαν πάνω στην προσπάθειά τους να το καταλάβουν. Στη μνήμη αυτών δημιουργήθηκε από το Γερμανικό Υπουργείο Πολιτισμού το Γερμανικό Νεκροταφείο όπου και αναπαύονται.